КАПАДОКИЯ 2008

11 август, 2019 | Публикувано в: Пътеписи | Автор: Сергей Герджиков
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars


  • Файлове за изтегляне

КАПАДОКИЯ 2008

Този пътепис е съвсем кратък и разчитам на снимките, които ще покажат всичко, както съм го видял.

Кападокия, тази чудна земя в дълбока Анатолия е геологическа реликва от милиони години и историческа реликва на ранното християнство.

Пътувахме с Детелина с група в автобус из Турция: Истанбул – Кападокия – Анкара. Разхождахме се и снимах в захлас фантастичните скални форми, качихме се и на балон, за да видим всичко от птичи поглед. Никон 300 беше новата ми играчка.

След това разгледахме Анкара, посетихме музей на хититската цивилизация и империя. Посетихме мавзолея на Кемал Ататюрк.

За Истанбул какво да кажа? Вие го знаете: мегаполис на два континента с необхватна история и на едно от най-красивите места: проливът Босфор.

Екскурзията беше на група туристически агенции. Ето и графика на пътуването, както е взет от рекламния сайт.

1-ви ден Сутринта отпътуване с автобус по маршрут София – Истанбул. Пристигане в Истанбул привечер, настаняване в хотел, вечеря и нощувка. По желание посещение на  Ориент хаус или друг ресторант с фолклорна програма.. (~ 600 км)

2-ри ден Закуска. Панорамна обиколка на града с професионален екскурзовод на български език: Хиподрума, с Колоната на Константин, Египетския обелиск, Змийската колона и др.,  Синята джамия, църквата Св. София, дворците Топкапъ и  Долма бахче, азиатската част на града, Златният рог и българската църква “Св. Стефан” и др. Свободно време с възможност за посещение на пазара Капълъ чарши или на Египетския пазар. Следобяд пътуване до Анкара. Настаняване в хотел, вечеря и нощувка.

3-ти ден Закуска. Сутринта обиколка на турската столица  и посещение на Мавзолея на Кемал Ататюрк, на Археологическия музей с изключителна сбирка от времето на хетите и другите Анадолски цивилизации. Следобяд отпътуване за Кападокия, по пътя спирка на Соленото езеро. Настаняване в хотел в района на Гьореме, вечеря и нощувка. (~ 300 км)

4-ти ден Закуска.  Посещение на долината Зелве, в района на Пашабаа – природен феномен с гигантски скални комини и религиозен християнски център. Долината е известна и като Долината на монасите. Разглеждане на скалните манастири на Гьореме, с добре запазените фрески, най-ранната от които е датирана от 7 в. Според местната легенда църквите на това място били 365 – по 1 за всеки ден от годината, но днес за посещение са отворени едва около 30. Посещение на град Ючхисар и скалните образувания Ючгюзел и др. Вечеря. По желание посещение на турско шоу с прочутия танц на дервишите. Вечеря и нощувка в хотела.

5-ти ден Закуска. Посещение на подземния град Каймаклъ, дълбан в скалите от 5 в., на 9 етажа и с дълбочина 75 м. Посещават се само 3 етажа. Следобяд отпътуване за Кония и разглеждане на забележителностите – мавзолея на Мевляна, основател на Ордена на танцуващите дервиши – една от най-големите забележителности на турския фолклор, и на Музея на дервишите.  настаняване в хотел, вечеря и нощувка. (~230 км)

6-ти ден Закуска. Отпътуване за Бурса. Следобяд обиколка на историческите забележителности на Бурса –  Зелената джамия (Йешил джами) и Голямата джамия ( Улу джами) от края на 14 в., мавзолеите на Осман бей, първи султан на империята , наречена османска,  и на сина му Орхан бей, Часовниковата кула и др. Настаняване в хотел, вечеря и нощувка. (~ 500 км)

7-ми ден Отпътуване за България По желание спирка в Одрин и разглеждане на центъра на града и джамията Селимие. Пристигане в София късно през вечерта (~ 850 км)

Коментирайте