2012 – Дзен-майстори. Китай

20 юни, 2012 | Публикувано в: Книги | Автор: Сергей Герджиков
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)


Без разчитане на думи и букви.

Независимо предаване вън от учение.

Пряко сочене към човешкия ум.

Реализиране на истинската природа и ставане на Буда.

Така Бодхидхарма, първият патриарх в Китай, формулира есенцията на Чан.

Този том представя на българската публика относително пълно текстовете на големите майстори (учители) на китайския Чан (Дзен).

В началото са полу-легендарните индийски патриарси, за които разказва Дао Юан в забележителната хроника Записки от предаването на светилника (Чъндъ чуантънлу) – от почтения Махакашяпа до основателя на китайския Чан Бодхидхарма (двайсет и осмия патриарх, първия патриарх на Чан в Китай (VI в.).

Основният масив на тома представляват биографиите, лекциите, беседите и коаните на двайсет и пет велики учители от Бодхидхарма до почти съвременния Сююн. С най-важните фрагменти са представени някои големи съчинения: Олтарната сутра (Людзу тандзин) на Шестия патриарх Хуейнън, Максимите на Ханшан, Основните елементи на практиката на Чан на Сююн.

Изцяло е представен забележителният текст ЛиндзилуЗаписаните беседи на Линдзи. Обширно е представен великият майстор Юнмън със своите наставления и многото коани, в които той е Майсторът. Преведени са много от стоте коана в колекцията Записки от синята скала (Бийенлу). Тази най-забележителна колекция в историята на Дзен е изключително труден текст и наличните преводи на западни езици не създават прозрачност на смисъла. За сметка на това наставленията, беседите и трактатите на големите майстори са относително, а понякога и пределно ясни.

Коментирайте